Comandes iguals o superiors a 60€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO60

Tipus d'arnes o ruscs per les abelles

Existeixen diferents maneres de fer segons la prioritat i els objectius de l’apicultora. El tipus de caixa o arna que utilitzem en l’apicultura és un factor determinant a l’hora d’utilitzar unes tècniques o unes altres i que condiciona la salut de l’eixam.

A la península ibèrica hi ha diferents tipus de ruscs utilitzats pels apicultors. Alguns dels més comuns són:

Rusc Langstroth: És una de les més utilitzades a nivell mundial i es caracteritza per tenir una sèrie d'alces que es col·loquen un a sobre de l'altre i que permeten a les abelles construir les bresques de cera.

Rusc Dadant: Similar al rusc Langstroth, però amb una estructura lleugerament diferent i amb quadres més grans. El cos de cría té més capacitat.

Aquestes arnes requereixen d’unes alces que s’incorporen temporalment damunt de la zona on hi ha la cría. Per tant, l’apicultora només n’extreu aquella part, sense haver de manipular la zona de cria, garantint que la mel que hi ha a la zona de cria es quedarà per la seva subsistència en els moments més difícils.

 

Aquest tipus d’arnes requereixen un maneig més curós i planificat, és a dir, haurem de calcular quines floracions tindrem disponibles en l’entorn del nostre apiari i quan succeïràn, per poder saber quan anirem a col·locar les alces i quan podrem retirar-les.

 

CURS D'APICULTURA D'AUTOCONSUM

 

Rusc Layens: és un rusc on la cría està al mateix lloc que la mel que s’extreu, per tant, quan l’apicultor recull la mel ha d’accedir a la cria. Alguns apicultors extreuen quadres amb cria i mel, sacrificant part de la cria, per tant, la salut de l’eixam. Tampoc considerem ètic retirar la mel contigua a la cría, ja que és el seu aliment per passar l’hivern i també el seu aïllant, ja que els quadres de mel acumulen la calor de l’estiu i la van alliberant durant les èpoques fredes. Manipular “el cor” de l’eixam els hi crea un estrés molt difícil de recuperar i en l’apicultura ecològica, aquest tipus d’arna no està permesa.


Rusc Warré: Es caracteritza per tenir quadres de fusta més petits i per utilitzar el mètode de "refredament" per controlar la temperatura del rusc. L’arna de tipus Warré és la més fidel amb la biologia de l’eixam. No s’utilitzen làmines de cera i es deixa que la fabriquin les abelles íntegrament. Les alces es col·loquen per sota enlloc de per damunt. Al mateix temps, si l’objectiu és purament productiu, aquest tipus de caixa està desaconsellada. Sí que la considerem òptima per objectius educatius i didàctics amb una finestreta per observar el niu de cría o per autoconsum.

 

Rusc Warré


Rusc Kenyana: És un rusc d'estil tradicional que s'utilitza en algunes zones d'Àfrica i que es caracteritza per tenir una estructura horitzontal i no s’utilitzen làmines de cera, es deixa que la fabriquin les abelles íntegrament

 

Arna Keniana o Marimba

 

Rusc d'Espart: El rusc d'espart és un tipus de rusc tradicional que es feia servir en algunes zones d'Espanya i que es feia amb espart, una planta que creix en zones àrides i que s'utilitza per fabricar cistelles, barrets i altres objectes. Els ruscs d'espart es caracteritzen per tenir una estructura senzilla i perquè són lleugeres i fàcils de transportar. Encara que no són tan comuns com altres ruscs, encara es poden trobar a algunes zones de la península ibèrica ia altres parts del món on es valora la tradició i s'utilitzen tècniques apícoles més tradicionals. També s'utilitza per caçar els eixams i transportar-los.
La prioritat de Les Apicultores és el benestar animal. Després d’observar diferents opinions i formar-nos en tècniques ecològiques tenim la certesa que no utilitzarem mai una arna del tipus Layens. Podem entendre que per l’humà sigui el maneig més fàcil, al mateix temps que considerem que les abelles no han de pagar aquest preu només per fer la feina una mica més còmoda. Amb la planificació suficient es pot aconseguir un terme mig de benestar animal i supervivència de l’ofici. És un petit esforç més que a nosaltres ens val la pena per garantir la bona salut de l’eixam, el seu benestar i la regeneració de la biodiversitat en espais naturals i ho fem mitjançant les eines i tècniques que utilitzem en el nostre ofici.
Properament podrem adquirir rusc tipus Warré dedicats a només a la pol·linització i regeneració del territori gràcies a la campanya de crowfunding de Verkami "Apadrina un eixam d'abelles". 

Deixa un comentari