Comandes iguals o superiors a 65€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO65

Els sabors de Catalunya: un viatge pels tipus de mel

Catalunya, amb la seva rica diversitat paisatgística, acull una gran varietat de flora que es reflecteix en la producció de mel. Des de les muntanyes del Pirineu fins a les planes de l'Ebre, les abelles catalanes elaboren mels amb sabors i textures úniques, que ofereixen un veritable viatge sensorial pels racons de la nostra terra.

 

INSCRIPCIONS CURS APICULTURA AUTOCONSUM MARÇ 2024

 

Mel de mil flors: La mel de mil flors, com el seu nom indica, és una barreja de nèctars de diverses flors, resultant en un sabor i aroma complexos i equilibrats. El color pot variar des de l'ambre clar fins al fosc, depenent de les flors predominants a la zona de producció.

 

Mel monofloral: Quan les abelles recolecten nèctar majoritàriament d'una sola espècie floral, s'obté una mel monofloral. A Catalunya, destaquen:

 

  • Mel de romaní: de color ambre clar i sabor intens, la mel de romaní és apreciada per les seves propietats digestives, antioxidants.

 

  • Mel de taronger: suau i aromàtica, la mel de taronger té un color clar i un gust delicat, ideal per a dolços i infusions. Té propietats relaxant i calmants i es recomana per períodes d’estrés o ansietat.

 

  • Mel de farigola: d’un color àmbar fosc. L’aroma de la mel de farigola és intens i peculiar. Propietats antifúngiques i antimicrobianes, es recomana per infeccions respiratòries.

 

  • Mel de bruc:  és d’un color fosc, caoba, amb tonalitats vermellosos. L’aroma és intens i persistent, el seu gust és dolç amb components amargs. És un bon diürètic.

 

  • Mel d’ametller: una mel dolça, amb notes amargues. Les flors d'ametller actuen com a antiinflamatori muscular o articulatori i també com a cicatritzant natural per la pell.

 

  • Mel d’eucaliptus: de sabor fort i aroma refrescant. És un antisèptic de pulmons, vies urinàries i intestins. 

 

  • Mel de castanyer: de color ambre fosc i sabor fort i persistent, la mel de castanyer és rica en minerals i té propietats antibacterianes.

 

  • Mel d'alta muntanya: Producida en zones de muntanya per sobre dels 1.500 metres, la mel d'alta muntanya es caracteritza per un sabor intens i aromàtic, i un color ambre fosc. Rica en sals minerals i enzims ajuda a combatre els constipats. Té propietats digestives, desinfectants, antireumàtiques

 

 

Aquestes varietats de mels artesanals són elaborades, en general, per petits apicultors que treballen amb cura i dedicació per oferir un producte d'alta qualitat.

 

Consells per a la degustació:

  • Per apreciar els matisos de sabor i aroma de la mel, cal consumir-la sola, a temperatura ambient.
  • Un bon pa de pagès o una llesca de formatge són companys ideals per a la mel.
  • La mel també pot ser utilitzada com a edulcorant natural en begudes, iogurts o postres.

 

ARTICLE: Efectes dels compostos de la mel en la funció cerebral humana

 

Com a conclusió, la mel catalana, amb la seva gran varietat de sabors i textures, és un producte únic que ens permet descobrir la riquesa natural del nostre territori. A més de ser un aliment deliciós i nutritiu, la mel té beneficis per a la salut i contribueix al manteniment del medi ambient.

Deixa un comentari