Comandes iguals o superiors a 65€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO65

Tipus d'abelles dins del rusc

Hi ha dos tipus d’abelles, els mascles i les femelles. Els mascles són haploides, neixen de l’òvul d’una femella sense fecundar, i només tenen la meitat dels cromosomes de la mare. Les abelles femelles són diploides, tenen a genètica del pare i la mare. 

 CALENDARI DE CURSOS I TALLERS

Epigenètica

 

Durant els tres primers dies les femelles són iguals, és a partir del tercer dia quan les obreres alimenten amb gelea reial a les futures mares, i amb una barreja de pol·len, nèctar i una mica de gelea a les seves germanes. Aquesta diferència en l’alimentació permet que els òrgans reproductors de la mare es desenvolupin. Aquest efecte diferenciador de l’alimentació i l’entorn (la cel·la de la mare és més gran) s’anomena epigenètica i transforma l’anatomia i la morfologia de les abelles femella.

 

Dins un rusc d'abelles, hi ha tres tipus diferents d'abelles: obreres, abellots i la mare (reina).

ARTICLE: Els diferents oficis de les abelles obreres

 

  • Les abelles obreres són les més comunes i són les encarregades de dur a terme les tasques necessàries per al funcionament i la supervivència del rusc. Les abelles obreres són les encarregades de recol·lectar pol·len i nèctar, construir la bresca, cuidar les larves i mantenir el rusc net i ordenat. Les abelles obreres són femelles i no es poden reproduir, tot i que, a vegades, quan falta la mare, alguna obrera pot agafar el rol de reproductora i pondre ous sense fecundar. 

 

“Una obrera tarda 21 dies en néixer, passa 21 dies dins del rusc i 21 dies fora”

 

 
  • Els abellots o buots són els mascles del rusc i la seva única funció és reproduir-se. Els abellots no tenen fibló i no participen en la recol·lecció de pol·len ni en altres tasques del rusc. Quan arriba el fred l'eixam no deixa entrar els abellots dins del rusc ja que només consumirien aliment sense fer cap més aportació. No els permeten l'entrada al rusc i els deixen morir de fam.

 

 
  • La mare (reina) és l'única femella reproductiva del rusc i és responsable de la reproducció i la continuïtat del rusc. La mare és l'única abella que pon ous i és el centre de la vida del rusc. Generalment és més gran que les altres abelles i es distingeix per un abdomen més llarg. Antigament es nombrava "reina" a la mare, per una qüestió de patriarcat. En l'actualitat sabem que la mare no mana ni decideix res dins del rusc, si no que són les seves filles les que ho fan, fins i tot la canvien per una de nova quan ja no té una posta òptima.

 

 

 ARTICLE: Què és la pol·linització?

 

Reagrupament

 

Les abelles també baten les seves ales amb l’abdomen apuntant cap amunt per alliberar una olor dolça que serveix per a l’orientació. Al final de l’abdomen també hi trobem la glàndula de Nasanov, que produeix una feromona amb olor de llimona. Aquesta olor indica a les altres abelles on hi ha el niu, i concretament la mare. Les seves germanes es van contagiant una a una i passen a ser indicadores perquè les seves germanes perdudes es puguin reagrupar amb la seva família.

 

 

CURS D'APICULTURA D'AUTOCONSUM 

 

 

 

Deixa un comentari