Comandes iguals o superiors a 65€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO65

Que passa amb les abelles quan plou?

Sabies que el cicle vital de les abelles està relacionat amb el Sol? Quan plou es poc probable veure abelles volant. Són molt sensibles als canvis de pressió i temperatura.

 L’etòleg austríac Karl Von Frisch, premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1973, va estudiar aquest insectes tant estimats per nosaltres. Va descobrir que les abelles podien ser entrenades per diferenciar diferents sabors i olors, i va descobrir que les abelles i els humans tenim el sentit de l’olfacte similar, al mateix temps que el sentit del gust és molt diferent.Va guanyar el premi Nobel arran dede mostrar que els abelles es comuniquen amb la famosa dansa de les abelles. Mitjançant la direcció i la freqüència de la vibració d’aquest ball, les abelles exploradores informen a la resta de l’eixam on es troben les fonts d’aliment i aigua.També va poder estudiar la capacitat de les abelles de preveure la pluja. Va col·locar un pot d’aigua amb sucre que estava a 100m d’un rusc i a 6km d’un altre, fins que les abelles es van acostumar a anar-hi.Un dia d’agost, a les 16h, en Karl va observar que s’apropava una tempesta. Aquell mateix dia, les abelles que estaven més lluny de l’aigua amb sucre, les dels 6km, van deixar d’anar-hi a les 18:05, mentres que les de l’arna propera encara hi anaven.El profesor va fer uns càlculs relacionats amb l’arna llunyana:Temps del vol d’anada a l’aigua ensucrada: 19min

Temps dedicat a libar (beure): 33min

Tems de vol de tornada amb el vent en contra: 23min

Duració total: 75minVa suposar que la tempesta s’iniciaria a les 19:20. Doncs no, finalment va començar a ploure a les 19:25. Les abelles s’havien donat un marge de 5 minuts.L’eixam més proper, el que estava a 100m, va seguir viatjant fins a l’aigua amb sucre fins a l’últim minut.Quan s’acosta la pluja, la temperatura ambient canvia i es torna més freda. Les abelles poden tornar al seu rusc abans de que plogui perquè senten tots aquests canvis ja que tampoc poden volar amb una pluja intensa.Generalment, les abelles només s’alimente, migren o eixamen quan les condicions són de Sol i bones temperatures. Quan a una abella li agafa desprevinguda la pluja, es queda sota una flor o fulla esperant que passi. També hi han abelles solitàries que viuen en nius sota terra, aquestes tornen a resguard com les nostres amigues Apis Mellifera.

1 comentari

  • Fascinant! Gràcies

    Pere

Deixa un comentari