Comandes iguals o superiors a 65€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO65

Perquè la mel no caduca

Mel de romaní

 

Són pocs els aliments que no caduquen. Només cal anar a la botiga i fixar-se amb les dates de caducitat de qualsevol aliment. Segurament hagis sentit alguna vegada que en algunes tombes dels faraons s'ha trobat mel en perfecte estat. És perquè la mel no caduca mai, o això s'ha cregut sempre. Però en aquesta afirmació hi ha part de veritat i també part de llegenda urbana. Intentarem aclarir la incògnita.


Per què la mel no caduca (o gairebé mai)?


El fet que la mel no es faci dolenta té la seva explicació. Vegem-ne les raons:


  1. La mel i l'aigua

La principal raó per la qual la mel es conserva durant tant de temps és perquè porta poca aigua. La immensa majoria daliments tenen una gran part daigua. Les abelles, quan han guardat el néctar a les cel·les a dins del rusc, intenten eliminar la humitat que té la mel per deixar-la molt més espessa, a més de més deliciosa. La humitat de la mel és molt baixa, menys del 20%, i sense aigua, els bacteris que es troben als aliments no poden aparèixer, i si ho fan, desapareixen en molt poc temps. Això evita que la mel es faci dolenta.


  1. L'acidesa de la mel d'abella

Un altre aspecte que cal tenir molt en compte és l'acidesa d'aquest producte mil·lenari. La mel és molt àcida i als microorganismes els hi agrada poc l'acidesa. Un impediment més del que ens beneficiem tots.



  1. Propietats antisèptiques de la mel

Entre les múltiples propietats de la mel d´abella, trobem que té un poder antibacterià. En el procés en què les abelles fabriquen la mel es produeix una reacció química en el moment que barregen el nèctar de les flors amb els enzims propis. La reacció fa que aparegui l'anomenat peròxid d'hidrogen, més conegut com a aigua oxigenada. I quin bacteri pot sobreviure a l'aigua oxigenada?


Per aquestes raons es pensa que la mel d'abella no es fa malbé mai. Però compte que no depèn tot de la mel.


És cert que la mel no caduca mai?


El fet que molts pensin que la mel no es faci dolenta tenen les seves raons. Ja ho hem explicat. Però fora de llegendes, el que sí que està demostrat és que la mel sí que es pot fer malbé. S'ha demostrat que la mel pot perdre les condicions òptimes per al consum si l'afecta la calor. És a dir que, si aconseguim tenir-la en un lloc adequat com ara un lloc fresc i sec, pot ser que aconseguim que la mel no es faci dolenta durant molt de temps. Per tant, hi ha una part de llegenda i una part de realitat en el fet de que la mel d'abella mai no caduda. Els experts parlen que passats tres anys pot perdre propietats, però poques vegades es fa dolenta. Tret que el recipient estigui mal tancat o les seves condicions de conservació no siguin les més òptimes.


És a dir, que sí que té data de consum preferent, encara que el cert és que és capaç de durar sense cap afegit durant un llarg període de temps. Per això hi trobem en l’etiquetatge de la mel el consum preferent, que és de dos anys.

Deixa un comentari