Llinatges i tiponímia a Catalunya
L’apicultura també ha contribuït a donar nom a llinatges de famíla vinculats a les tasques apícoles. Aquest fet demostra que aquesta ramaderia menor ha estat molt important per la nostra cultura. Alguns dels cognoms més coneguts són: Abell, Abella, Abellà, Abellar, Abelló, Beya, Brescó, Buch, Saguer, Sagués, Seguer o Segués.
Calendari de Cursos i Tallers d'Apicultura
Nombrosos indrets i poblacions del territori català també fan referència a les abelles: Piera (llatí, Apiaria), Abella d’Adons, Abella de la Conca, l’Abellar a la Vall d’Arles, l’Abella a St Martí de Centelles, Abellerets a Ulldecona, Bresca a Gerri de la Sal, Serra de les Arnes a Tremp, Arnes a la comarca de la Terra Alta, Sant Romà d’Abella i molts més.
La famosa ermita a la comarca de la Noguera amb una tradició apícola molt arrelada pels seus monjos, el monestir de les Abellanes (que no Avellanes), i una altra a la serra de Prades, l’ermita de l’Abellera, on hi podem trobar la Mare de Déu de l’Abellera, mentre que el Patró és Sant Ponç. El monjo Fra Valentí de Manresa, des de la seva condició d’historiador i arxiver, ha fet grans aportacions a la cultura popular apícola catalana.
Finalment, el Barri del Cros de la Mel (o Clot de la Mel) a Barcelona, ja existía a l’època medieval com a Clotum Melis. És un indret que comptava amb nombrosos ruscs d’abelles, és on hi havia més concentració d’abellars barcelonins. També podem trobar alguns carrers dels pobles que es refereixen a les abelles com el carrer de la mel o el carrer de la cera.
znhlsw
fiz3n1
4vl1lz
eckgzJPhwuAmrWyv