Comandes iguals o superiors a 60€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO60

La Vespa Velutina a Catalunya: com podem frenar-la?

Catalunya és un dels territoris de la Península amb major presència de la vespa asiàtica o velutina (Vespa velutina nigrithorax). Les dades no menteixen, i durant els darrers anys, s'ha pogut constatar l'augment de diversos nius d'aquesta espècie invasora al nostre territori, essent les comarques de Girona i Barcelona les més afectades. L'any 2012 es va descobrir el primer niu al municipi de la Garriguella (Alt Empordà) i poc després la seva presència a la Garrotxa i la Val d'Aran ja es va fer notar. L'espècie s'estén més ràpid que la capacitat que tenim actualment en frenar-la.

 

Presencia de la avispa asiática en Cataluña / AGENTS RURALS DE LA GENERALITAT

 

El seu origen és el sud-est asiàtic, i va ser detectada al continent europeu per primera vegada a França l'any 2004. Probablement va arribar dins d'un carregament d'un vaixell i la seva entrada a la Península és va produïr vía Irun (Euskadi), confimant la seva presència per Gipuzkoako Erlezainen Elkartea (Associació d'Apicultors de Guipúscoa) i l'Institut Etnomològic d'Irun.

 

L'identificació d'aquesta espècie invasora és bastant fàcil, tot i que moltes vegades es confón amb altres espècies de vespes que viuen al nostre territori (Vespa cabro, Vespa vulgaris i Vespa germanica). Els seus trets característics són:

  • Tamany: entre 2.5 i 3cm
  • Cap de color negre i boca ataronjada
  • Tòrax negre
  • Abdomen marró excepte el quart segment, que és de color groc
  • Entre el primer i el segon segment, té una franja groga
  • Potes de color marró fosc amb els extrems de color groc
  • Ales opaques (com fumades)

Avispa asiática . Departamento de Territorio y Sostenibilidad

 

Les característiques més importants per identificar-la correctament són el seu tamany (quasi el doble de gran que la vespa comuna) i el seu color (la vespa asiàtica NO és de color groc). 

 

Vespa Velutina vs altres vespes (fe d'errates) - DEPANA. Lliga per a la  Defensa del Patrimoni Natural

Com altres vespres fa un rusc a la primavera de la textura del paper (paper maché) fins a 80 cm de diàmetre. Normalment fan el niu en alçada, al arbres, tot i que en algunes zones s'han trobat niu a ras del terra, sobretot en bardisses o zones on hem de desbrossar, i en edificis urbans (amb menys quantitat).

 

Recomendaciones para la captura de Vespa Velutina en sus nidos primarios -  Campo Galego

Niu primari

 

La Vespa velutina és una amenaça per les nostres abelles i per l'apicultura. Aquesta vespa s'alimenta d'abelles (concretament del seu tórax). Té un agressivitat tant alta i exerceix una pressió molt forta per als eixams que l'equilibri depredador-presa s'ha trencat. Les abelles no són capaces de sortir del niu a recol·lectar aliment ja que aquesta es col·loca davant l'entrada del rusc, vigilant i assetjant cada abella que entra o surt del niu i caçant-la al vol. Moltes apicultores veiem les nostres abelles quietes davant de la piquera esperant que la vespa asiàtica marxi, però no és així. Això els hi provoca una falta d'aliments. Aquesta nutrició tant pobra i l'estrés, juntament amb altres factors com el paràsit Varroa (Varroa destructor) i l'alt nivell d'agrotòxics al camp (està comprovat que afecta el seu sistema nerviós) afecta a l'equilibri del seu sistema immonològic i compromet la supervivència de tot l'eixam, arribant a la seva mort (per gana o per altres malalties) o desaparició del rusc (Síndrome de despoblament dels ruscos o CCD).

 

La vespa asiàtica a la Bisbal d'Empordà, Notícies, Ajuntament de la Bisbal  d'Empordà

Niu secundari

 

Que podem fer per frenar aquesta invasió? Una de les maneres és col·laborant de manera altruista al trampeig de vespes mares (reines) als nostres camps, horts, poblacions, etc.... La vespa mare fa un niu primari a la tardor i hiverna. Quan arriba la primavera, la seva cría neix provocant un exèrcit de noves mares que alhora faràn el seu niu. És un creixement exponencial i la manera més efectiva d'eliminar-la és destruïnt aquests nius primaris. 

Des de LesApicultores us animem a col·locar trampes per la seva captura, us deixem una fórmula de trampeig que ens recomanen els companys de Sercant Anti-Velutina:

5 litres d'aigua + 2kg de sucre + 50gr de llevat fresc. Quantitat per 20 trampes i renovar cada 15 dies.

S'ha de posar en ampolles d'1L o 1.5L  i fer dos forats enfrontats de 8 mm a la meitat de l'ampolla.

 

ZONES A VIGILAR: 

  • Uralites
  • Finestres cara Sud
  • Zones a desbrossar (hi han hagut atacs documentats)
  • Caixes niu
  • On hi ha comptadors de gas o llum
  • Qualsevol zona protegida de l'aigua i el vent

 

RECORDA que la picada de la vespa asiàtica és més dolorosa que la de l'abella i pot comprometre la salut de persones vulnerables, com infants o persones d'avançada edat.

 

El millor que podem fer, davant d'aquesta invasió, és trucar al 112, Agents Rurals o al nostre Ajuntament, ja que necessitem la col·laboració de totes per poder obtenir més dades sobre aquesta espècie i poder frenar la seva invasió.

 

Foto destacada de Daniel Solabarrieta

Fonts: Wikipèdia, Avispaasiàtica.org, El País, Agents Rurals de Catalunya i Sercant Anti-Velutina.

 

 

Deixa un comentari