Comandes iguals o superiors a 65€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO65

La bola hivernal i com es termoregulen les abelles a l'hivern

La bola hivernal de les abelles és forma a principi de tardor o quan arriben les baixes temperatures i se situa ocupant la zona de cel·les buides que ha allotjat la cria.

La bola hibernal és una mena de "niu" on les abelles s'agrupen per mantenir-se calents i protegir-se del fred. Durant l'època d'hivern, les abelles es mantenen inactives i consumeixen l'aliment que han emmagatzemat per sobreviure. La temperatura a l'interior de la bola hivernal es manté a uns 35°C per assegurar la supervivència de les abelles durant l'hivern. Per mantenir aquesta temperatura les abelles activen els seus músculs dorsals per generar escalfor mitjançant la vibració i això requereix molta energia. La mel que han emmagatzemat durant la primavera i tardor és el seu recurs d'hidrats de carboni per generar aquesta calor.

El raïm o bola hivernal de les abelles de la mel té una mida que depèn de la subespècie d'Apis melifera, del clima, del tipus de caixa i de la reserva d'aliment.


Les provisions de mel són a la part superior. A l'hivern la bola es mou cap amunt i cap al fons, cercant la mel operculada. Per poder ingerir aquesta mel necessiten aigua que recullen de la condensació que es genera dins del rusc. Un excés de condensació pot generar fongs y malalties a les abelles.

La bola d'abelles presenta dues zones, una perifèrica d'abelles apinyades entre si, i una altra de central, on hi ha la reina. Aquesta darrera ofereix espai i els permet el moviment. Les abelles de la zona perifèrica i central es van intercanviant generant un fluxe d'abelles de dins cap a fora i viceversa, per garantir la supervivència de tots els individus ja que si l'abella s'arrofresa massa no podria moure ja que són éssers de "sang freda" i necessiten escalfor per moure el cos.

Quan la temperatura ambient externa disminueix, el raïm es contrau, augmentant la temperatura del nucli des d'on es transmet ràpidament la calor a la perifèria.

Un contacte més gran entre les abelles a causa de la contracció, aconseguint la suficient calor perquè la temperatura exterior sigui almenys de 7°C.

La contracció i l'expansió de la bola és el principal mecanisme de termoregulació que funcionarà mentre mantingui un contacte ferm amb les reserves d'aliments.

 

Deixa un comentari