Comandes iguals o superiors a 65€ ENVIAMENT GRATUÏT amb el codi ENVIO65

Els diferents oficis de les abelles obreres

Les abelles són insectes socials altament organitzats que treballen juntes per mantenir i fer créixer la colònia. Dins d'un rusc, cada abella té una tasca específica, i la cooperació entre totes les abelles és essencial per a l'èxit de l'eixam.

Infografia Alebrigma Oficis de les abelles

Les abelles obreres són les abelles que fan la majoria de les tasques dins un rusc. Aquestes abelles són estèrils i solen viure entre 4 i 6 setmanes. Durant la seva vida, les abelles obreres canvien de tasca diverses vegades, cadascuna adaptada a la seva edat i experiència.

Una de les tasques més importants de les abelles obreres és la recol·lecció de nèctar i pol·len. Les abelles recol·lectores volen des del rusc cap a les flors properes, recol·lectant nèctar i pol·len que després porten de tornada al rusc. El nèctar s'utilitza per produir mel, mentre que el pol·len s'utilitza com a aliment per a les cries.

Una altra tasca important de les abelles obreres és la producció de cera d'abelles. Les abelles constructores utilitzen la cera per construir les cel·les hexagonals on es diposita la mel, el pol·len i les cries. Per produir cera, les abelles han de consumir grans quantitats de mel i després regurgitar-la per formar la cera.

Les abelles netejadores també són essencials per al manteniment del rusc. Aquestes abelles s'encarreguen de retirar els cossos morts d'altres abelles, les escombraries i les runes del rusc. A més, les abelles netejadores s'asseguren que el rusc estigui sempre net i lliure de malalties.

Les abelles nodrisses alimenten les cries i les cuiden fins que estiguin a punt per convertir-se en abelles adultes. Aquestes abelles secreten una substància coneguda com a "gelea reial", que s'utilitza com a aliment per a les cries durant els primers dies de la seva vida.

"Al llarg de la seva vida, les obreres fan diferents tasques segons la seva edat"

Finalment, les abelles sentinelles s'encarreguen de protegir el rusc dels depredadors. Aquestes abelles patrullen l'entrada del rusc, utilitzant les antenes per detectar qualsevol olor estranya o amenaça potencial. Si s'identifica una amenaça, les abelles sentinelles emeten un senyal que alerta les altres abelles obreres perquè es preparin per a la defensa.

En conclusió, les abelles obreres fan una varietat de tasques essencials per a l'èxit de la colònia. Des de la recol·lecció d'aliments fins a la protecció del rusc, cada abella té un paper important per exercir. La cooperació entre totes les abelles és essencial per a l'èxit de l'eixam i per garantir la supervivència de la colònia a llarg termini. Com a éssers humans, és important que seguim aprenent sobre la importància de les abelles al nostre ecosistema i com podem treballar per protegir-les.

Aida Palau Roca, apicultora natural, dona rural i fundadora de Les Apicultores

Deixa un comentari