RESCATE DE ENJAMBRES: sacamos enjambres instalados en paredes, tejados, falsos techos, difícil acceso, ... Presupuesto sin compromiso al 632 39 29 67

L'hivern: època de mortalitat. Les abelles es moren.

MORTALITAT

 

Avui us vull parlar d'un moment molt important per les nostres abelles: l'hivern.

 

L'hivern és una època molt dura per a les abelles, ja que les temperatures baixes i la manca de flors fan que sigui difícil trobar aliment. En l’actualitat, s’estima que cada hivern els apicultors perdem entre un 30 i 40% dels ruscs pel Sindrome de Despoblament dels Ruscos (SDR)! Això és moltíssim!

 

bola hivernal

 

Imagineu-se que cada any un radamer de vaques o porcs, o gallines o cabres, perd un 30% de caps de bestiar?? Ens posaríem les mans al cap! Perquè no passa amb les abelles? 

 

És important que com a apicultors prenguem mesures per ajudar-les a sobreviure. Encara que ja sabem que perdrem eixams cada any, em d’intentar-ho i fer el millor que puguem per la seva supervivència.

 

Com ajudem les abelles a sobreviure a l'hivern?

 

  • Assegurem que tinguin suficient mel per alimentar-se. Això és fonamental, ja que la mel és la seva principal font d'energia durant l'hivern.

 

  • Protegim els seus ruscs de les inclemències del temps. Això ho fem col·locant els ruscs en llocs segurs i aïllats, i cobrint-los amb materials aïllants.

 

  • Controlem la temperatura dels ruscs. La temperatura ideal a l'interior del rusc ha de ser d'uns 35 graus centígrads. Per aconseguir-ho, les abelles es mantenen juntes formant una bola. Si la temperatura baixa massa, les abelles poden morir.

abella abeja

 

Què podeu fer vosaltres per ajudar les abelles?

 

  • Planteu flors de temporada que floreixin a l'hivern. Les abelles necessitaran aquestes flors per obtenir aliment.

 

  • No utilitzeu pesticides. Els pesticides maten a les abelles i pol·linitzadors.

 

  • Compreu mel i productes de proximitat provinents de pràctiques respectuoses amb la natura.

 

  • Respecteu els ruscs. Si veieu un rusc, no el molesteu.

 

  • Fes-te apicultor/a.

 

Les abelles i els pol·linitzadors són vitals per la nostra supervivència i la producció d’aliments. Ajudem-les a sobreviure a l'hivern perquè puguin seguir pol·linitzant les nostres plantes i flors.

.

P.D.: Si teniu alguna pregunta sobre com ajudar les abelles a sobreviure a l'hivern, no dubteu a fer-me-la.

 

 

 

Aida Palau Roca, apicultora natural, dona rural i fundadora de Les Apicultores

 

Deja un comentario