RESCATE DE ENJAMBRES: sacamos enjambres instalados en paredes, tejados, falsos techos, difícil acceso, ... Presupuesto sin compromiso al 632 39 29 67

Eixamenada o reproducció de l'eixam d'abelles

 

L'eixamenada és un fenomen que passa a les colònies d'abelles quan una nova reina emergeix i el rusc es divideix en dos o més grups. En aquest article parlarem sobre què és l'eixamenada i com els apicultors poden manejar aquest procés.


 

ARTICLE: Tipus d'abelles dins del rusc



Què és l'eixamenada?

L'eixamenada és el procés en què una nova reina emergeix i una part de la colònia d'abelles se'n va a buscar una nova llar. La nova reina o mare és criada per les abelles obreres per reemplaçar la mare anterior, que pot estar envellint o haver mort. O també passa quan l'eixam és gran i ja no hi cap al rusc, que se li desperta el seu instint de colonitzar nous territoris. Quan la nova mare està llesta, el rusc es divideix en dos o més grups: l'eixam primari que porta la mare vella i un grup secundari que roman al rusc original amb una mare jove.

L'eixam primari es mou ràpidament per trobar una nova llar, mentre que el grup secundari roman al rusc original per esperar el naixement d'una nova mare. Aquest procés és una manera natural de reproducció i expansió de les colònies d'abelles.

Maneig de l'eixamenada

L'eixamenada pot ser un problema per als apicultors perquè pot reduir la població d'abelles i disminuir la producció de mel. Per tant, molts apicultors intenten controlar l'eixamenada i seleccionar genèticament eixams sense aquest instint. Des de la visió de l'apicultura natural, l'instint de reproducció és un indicador de la vitalitat i vigorositat de l'individu (el superorganisme eixam), i s'intenta aprofita aquest esdeveniment per produir eixams propis i augmentar la cabana apícola.



Apicultura sin Fronteras


Una manera de controlar l'eixamenada és reemplaçar la mare vella per una nova abans que la colònia tingui l'oportunitat de criar una nova mare. Això es fa generalment durant la primavera quan la colònia està al pic d'activitat.

Una altra tècnica és dividir la colònia abans que la mare antiga mori o surti del rusc. Això es fa creant una nova colònia amb la mare antiga i una porció de les abelles, i deixant la resta a la colònia original amb una nova mare jove, fecundada o no, o una cel·la real.

 

CURS APICULTURA AUTOCONSUM



També és possible controlar l'eixamenada en proporcionar més espai a la colònia, cosa que pot disminuir la necessitat d'expandir-se. Això es pot fer afegint més caixes o alces al rusc.

En conclusió, l'eixamenada és un procés natural que passa a les colònies d'abelles quan una nova mare emergeix i la colònia es divideix en dos o més grups. Per als apicultors, l'eixamenada pot ser un problema si no es controla. Hi ha diverses maneres de controlar l'eixamenada, i cada apicultor ha de trobar la tècnica que millor funcioni per al seu rusc.

Deja un comentario